Ab Evomech Oy jatkaa J. Kupiaisen perinteitä

Ab Evomech Oy:n perustaminen liittyy saumattomasti Vaasan konepajateollisuuden historiaan ja perinteeseen. Yrityksemme on entinen J. Kupiainen Oy, vaasalaisen konepajateollisuuden alihankkija ja yhteistyökumppani aina 1940-luvulta viime vuosiin saakka.

Vaasan 7 moottoritehdasta


Tiesitkö, että Vaasassa toimi 1900-luvulla 7 moottoritehdasta. Teollinen historiamme liitetään yleisesti puuvillaan ja varsinkin Vaasan Myllyyn. Kuitenkin myös nykyisten Wärtsilän ja ABB:n edeltäjien asema on Suomen ja Pohjanmaan teollistamisessa ja työllistämisessä merkittittävä.

John Wickström vaasalaisen teollisuuden innovaatori


Varhaisimpia konepajoja olivat vuonna 1897 hörykattiloiden ja -koneiden valmistuksen aloittanut Onkilahden Metalli Oy. Vuonna 1906 muutti Amerikasta takaisin John Wickström tuleva teollisuusmies, joka perusti veljensä kanssa Wickströmin veljesten Moottoritehdas Oy:n. Se valmisti 4-tahtisia venemoottoreita. Wickström suunnitteli myös ensimmäisen suomalaisen linja-auton moottorin SEOMAN ( Suomen Ensimmäinen Omavalmisteinen Moottori Autossa)

Molemmat em. yritykset ovat nykyisen Wärtsilän taustalla. Heidän vaikutuspiirissään edeltäjämme J. Kupiainen on tehnyt merkittävän työn Vaasan konepajateollisuuden hyväksi. Evomecin omistaja Jan Lindberg kantaa nyt vastuuta Kupiaisten perinteiden jatkajana ja kehittäjänä.